Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Localizarea aproximativa, la nivel de localitate
Descrieri/Comentarii
emilia / 10-Jul-2009
Cetatea Bologa a fost atestata documentar, ca domeniu regal, in secolul al XIII-lea, in timpul lui Carol Robert de Anjou (1288-1342).
Construita cel mai probabil dupa invazia tatara din 1241-1242, fortareata apara drumul ce lega Clujul de Oradea, constituind si un loc de refugiu pentru populatia din zona, in cazul altor navaliri.
In anul 1399, regele Sigismund de Luxemburg (1368-1437) daruieste cetatea Bologa domnitorului Tarii Romanesti Mircea cel Batran (1355-1418), in urma semnarii unui tratat de alianta impotriva Imperiului Otoman.
In 1709 a fost avariata in timpul unui asediu al armatei imperiale austriece si in cele din urma a fost distrusa de lobonti, prin explozie. Nu a ramas in picioare decat o parte din zidul de aparare impreuna cu turnul.
Fortareata a fost abandonata, si pe la mijlocul secolului XX, turnul si-a pierdut acoperisul si a ramas doar piatra.
Conform traditiei militare cetatea a fost construita in plan eliptic, latura mare fiind orientata nord-sud. Existau trei bastioane circulare, acoperite cu sarpante, amplasate in sud, in est si vest. Ele aveau diametrul de 10 metri, grosimea zidurilor fiind la baza de 2,5 metri. Pe partea nordica incinta era de forma semicirculara, iar in punctul de tangenta se ridica un turn patrat, cu latura de 10 metri si inaltimea de aproximativ 20 de metri.
(dupa "Castele si Cetati din Transilvania: judetul Cluj" de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa)
Va rugam sa va logati mai intai. Gasiti zona de login in partea stanga
Descrieri/Comentarii